Zomertijd in `t kippenhok

Dolf de Jong




De winter was voorbij
de kippen waren oh zo blij.
Zij scharrelden weer in de ren
en kakelden van hen tot hen.

Plots kwam daar meneer de haan
en ging te midden van zijn hennen staan
en na een paar maal kraaien,
stopten zij; met het naar wormen graaien.

Toen sprak meneer de haan,
" het is nu uit met de pret.
Jullie dienen een uur eerder op stok te gaan,
want de klok wordt vannacht een uur vooruit gezet.

Ja en om nu te voorkomen
dat jullie op mijn kraaien;
je op de stok nog eens omdraaien;
heb ik de volgende maatregelen genomen.

Zij; die mijn kraaien heeft aangehoord
en daarna nog zit te gapen,
of vindt, dat haar nachtrust wordt verstoort;
moet voor straf in ren gaan slapen.

Deze maatregel heb ik genomen
daar de boer bij mij is gekomen
met de vraag, ons aan te passen aan hun norm
en mee te gaan in hun levensvorm.

Nu dames goede raad is duur
laat ons berusten in dat uur.
Probeer dus een uur voor dat ge gaat gapen,
reeds uw ogen te sluiten en te gaan slapen.

let wel de boer zijn wil is wet.
Als jullie weigeren eerder op stok te gaan,
dan mest hij jullie dik en vet;
om dan ras als kippenbout naar de polier te gaan."

De kippen kakelden vol vuur;
zij keken elkaar even aan
en ondanks het vroege uur
zijn zij toen zonder morren op stok gegaan.
DdJ

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht 

Geplaatst op: 13-02-2016

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Dolf de Jong (Actief sinds: 26-12-2015)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Zomertijd in `t kippenhok’ van Dolf de Jong zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.